Polityka prywatności w serwisach internetowych Fundacji Rozwoju Edukacji SPATIA

Fundacja Rozwoju edukacji SPATIA traktuje poważnie prywatność użytkowników odwiedzających strony internetowe Fundacji. Niniejszy dokument opisuje w jakim celu i w jaki sposób dane dotyczące użytkowników naszych stron www są przez Fundację gromadzone i przetwarzane.

  1. Fundacja Rozwoju Edukacji SPATIA gromadzi dane, które podajecie Państwo dobrowolnie wypełniając formularze znajdujące się na stronach internetowych Fundacji. Taka sytuacja ma miejsce na przykład podczas rejestracji na konferencje lub inne wydarzenia organizowane przez Fundację. Dane osobowe podane w formularzu on-line nie są widoczne dla osób nieuprawnionych.
  2. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania oraz zapamiętywaniu indywidualnych ustawień użytkownika strony internetowe Fundacji stosują tzw. pliki „cookies”. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące tych plików oraz sposobu ich wykorzystania przez Fundację:
    1. pliki cookie są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwis internetowy do przeglądarki użytkownika na urządzeniu końcowym (komputerze, telefonie, smartfonie, … ),
    2. plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową,
    3. pliki cookie wykorzystywane są przede wszystkim do utrzymywania sesji użytkownika w celu umożliwienia mu wygodnego korzystania z serwisu internetowego, w tym do zapamiętywania preferencji użytkownika takich jak wielkość czcionki, kontrast, itp.,
    4. pliki cookie mogą być wykorzystywane do gromadzenia statystyk dotyczących wykorzystania stron internetowych Fundacji,
    5. podczas korzystania ze stron internetowych Fundacji część danych o użytkowniku może być automatycznie zbierana i przetwarzana przez narzędzia podmiotów zewnętrznych, z których korzysta Fundacja, takich jak Google Analytics,
    6. na stronach internetowych administrowanych przez Fundację wykorzystywane są wtyczki do portali społecznościowych (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, LinkedIn),
    7. przeglądarki domyślnie dopuszczają stosowanie plików cookies,
    8. użytkownik ma duży wpływ na zachowanie swojej przeglądarki internetowej w zakresie obsługi plików cookies. Może w ustawieniach przeglądarki całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików cookies. Należy pamiętać jednak, że ograniczenie stosowania plików cookies może utrudnić lub wręcz uniemożliwić korzystanie z niektórych serwisów internetowych.
  1. Na stronach internetowych Fundacji umieszczane są linki do serwisów podmiotów zewnętrznych. Fundacja nie odpowiada za politykę prywatności podmiotów zewnętrznych. Użytkownik powinien zapoznać się z zasadami dotyczącymi ochrony prywatności właściwymi dla tych podmiotów.
  2. Fundacja dokłada starań technicznych oraz organizacyjnych, aby przetwarzane w serwisach internetowych dane były odpowiednio zabezpieczone przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich.
  3. Ruch sieciowy związany z użytkowaniem serwisów internetowych Fundacji podlega automatycznej analizie. W trakcie analizy fragmenty przesyłanych informacji mogą być wysyłane do firm dostarczających Fundacji narzędzi bezpieczeństwa w celu analizy zagrożeń.
  4. W sytuacji, gdy Fundacja będzie za pomocą formularzy internetowych gromadziła dane osobowe, użytkownik zostanie poinformowany przez administratora w klauzuli informacyjnej, zgodnej z wymogami rozporządzenia RODO (w miejscu w którym dane są gromadzone), o sposobie i celu przetwarzania danych, a także o przysługujących osobie, której dane dotyczą prawach związanych z ochroną danych osobowych.
  5. Na żądanie Fundacja Rozwoju Edukacji SPATIA poinformuje użytkowników pisemnie, stosownie do obowiązującego prawa, czy i jakie dane osobowe są u nas zgromadzone. Dokonując rejestracji na wydarzenia użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie, w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o  ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997r. nr. 133 poz. 883) wprowadzonych danych przez Fundację.
  6. W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego zapisu.